Welkom in de buurt
Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen zelfstandig (met begeleiding) in de wijk.
Het kan uw directe buurman of buurvrouw zijn of u komt ze tegen in de wijk. Hoe gaat u hier als buurman of buurvrouw mee om? Er bestaan namelijk veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Lees hier wat u zelf kunt doen in uw buurt.
Wat is een psychische kwetsbaarheid?
Een psychische kwetsbaarheid wordt gekenmerkt door bijzondere ervaringen en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan borderline, depressie, angststoornis of autisme. Een psychische kwetsbaarheid treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is discriminatie aan de orde en bestaan er veel vooroordelen.
Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een psychische kwetsbaarheid altijd raar gedrag vertoont of gevaarlijk is. Dat is niet altijd zo. Wanneer mensen zelfstandig gaan wonen biedt de gemeente goede ondersteuning. Voor wie zelfstandig wonen niet haalbaar is, blijft beschermd wonen beschikbaar.
In de wijk
Het helpt bij het herstel wanneer iemand zich welkom voelt in de wijk en zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Buurtbewoners kunnen daar ook een rol in spelen. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan. Daarom laten wij voorbeelden zien en geven we tips hoe u hier als buren mee om kunt gaan.