Bijzondere bijstand

Heeft u extra kosten die u niet of niet helemaal zelf kunt betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand.

U heeft recht op bijzondere bijstand als u kosten heeft die het gevolg zijn van uw bijzondere individuele omstandigheden. Dit geldt echter alleen als u deze kosten niet op een andere manier kunt betalen of als er geen andere vergoeding voor is.

Bijzondere bijstand is een laatste mogelijkheid. Dit betekent dat u eerst andere manieren moet vinden om de kosten te betalen of vergoed te krijgen. Soms kunt u de kosten uitgesteld betalen of zijn er andere oplossingen, zoals geld reserveren voor onverwachte uitgaven.

Voorwaarden

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U staat als inwoner ingeschreven in de gemeente Heerde.
  • De kosten zijn bijzonder en noodzakelijk.
  • Er is geen andere voorziening waarmee u de kosten kunt betalen.
  • U kunt de kosten niet betalen uit de bijstandsnorm, de individuele inkomenstoeslag, uw vermogen of uw inkomen (voor zover dit meer is dan de bijstandsnorm).
  • U heeft de kosten nog niet betaald.

Kosten

Bijzondere bijstand aanvragen is gratis.

Bijzonderheden

Als u recht heeft op een individuele inkomenstoeslag, moet u met dit geld bijvoorbeeld de aankoop of reparatie van een wasmachine betalen. Ook moet u eerst deze toeslag gebruiken voor bijvoorbeeld het inrichten van uw woning.

Aanvraag

Met onderstaand aanvraagformulier kunt u Bijzondere bijstand online aanvragen.

Bijzondere bijstand aanvragen Log in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord.

Wilt u de Bijzondere bijstand niet online aanvragen? Dan kunt u gebruikmaken van formulier Bijzondere bijstand aanvragen (pdf, 467Kb)

U kunt de gemeente ook bellen en vragen om het formulier naar u op te sturen.

Meer informatie