Vraag het Esther en Leone

Welkom bij de 2-wekelijkse rubriek waarin Esther en Leone vragen proberen te beantwoorden. Zij zijn consulenten bij Stip, gespecialiseerd in schulddienstverlening. De vragen die zij in hun werk tegenkomen behandelen we in deze rubriek.

Kleding is duur, hoe kan ik mij leuk kleden voor weinig geld?

Leuk kleden voor weinig geld is zeker mogelijk, vooral in Heerde en omgeving! Hier zijn wat tips:

  • Kledingbank De Cirkel in Heerde: hier kunnen mensen met een laag inkomen zelfs gratis kleding krijgen.
  • Kringloopbedrijf De Rode Beer in Wapenveld: je vindt er tweedehands kleding voor weinig geld.
  • Stichting Om de Hoek in Wapenveld: ook hier kunnen inwoners van de gemeente Heerde met een laag inkomen gratis kleding ophalen.
  • Ruil kleding: organiseer een kledingruil met vrienden of familie.
  • Mix en match: combineer basics met accessoires om elke keer een nieuwe look te creëren.
  • Koop tweedehands: kijk bij kringloopwinkels of online platforms zoals Vinted of Marktplaats.
  • Let op uitverkoop: winkels hebben vaak kortingen aan het einde van het seizoen.
  • Doe-het-zelf: verander oude kledingstukken door bijvoorbeeld iets af te knippen of een patch toe te voegen.

Met deze tips kun je voordelig en toch leuk gekleed gaan!

Zijn er in de gemeente weggeefkasten? En kan ik daar zelf ook een bijdrage aan leveren?

Ja, die zijn er zeker. Ga naar www.stipheerde.nl en zoek op 'menstruatiearmoede'. Daar vindt u de pagina ‘Gratis menstruatieproducten’. Hier staan organisaties bij die kastjes hebben met gratis menstruatieproducten en andere spullen.

Neem contact op met deze organisaties om te vragen of u kunt helpen.

Hoe kan ik een gezonde maaltijd op tafel zetten met weinig geld? Tips en Tricks?

Een gezonde maaltijd maken met weinig geld is eenvoudig! Hier zijn wat tips:

  • Kies voor seizoensgroenten: deze zijn vaak goedkoper en verser.
  • Koop in bulk: rijst, pasta en linzen zijn goedkoop en lang houdbaar.
  • Gebruik diepvriesgroenten: deze zijn gezond en voordelig.
  • Eet minder vlees: kies voor bonen, eieren of tofu als goedkope eiwitbron.
  • Maak grote porties: kook voor meerdere dagen en vries in.
  • Vermijd kant-en-klaar: zelf koken is goedkoper en gezonder.

Zo zet je snel en voordelig een gezonde maaltijd op tafel!

  • Voedingscentrum.nl: hier vind je tips voor gezonde en betaalbare maaltijden.
  • Budgetkoken.nl: een website met goedkope recepten en kooktips.
  • Lokale supermarkten: vaak hebben ze aanbiedingen en receptenboekjes met goedkope, gezonde maaltijden.
  • Bibliotheek: zoek naar boeken over budgetkoken of gezonde recepten.

Deze bronnen helpen je om gezond te eten zonder veel geld uit te geven!

Benieuwd op welke toeslagen jij recht hebt?

Doe dan de toeslagencheck van het Nibud en loop geen geld mis. Krijg je al een toeslag? Let dan goed op: een verandering in jouw situatie kan gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslag. Denk aan een verhuizing, huwelijk of verandering van inkomen. Geef zo’n verandering dus altijd door aan de Belastingdienst.

Heb je een baan? Vraag een salarisverhoging!

Werk je al een tijdje voor jouw werkgever en zijn jullie allebei tevreden met het werk dat je doet? En krijg je misschien zelfs een promotie? Dan is het geen gek idee om een loonsverhoging voor te stellen. Vaak is zo’n verhoging tussen de 5 en 10 procent. Geldt er een cao bij jouw bedrijf of voor jouw sector? Kijk dan eens wat daarin staat over loonsverhogingen. Misschien heb je meer rechten dan je denkt!

Ga jij onderhandelen over je salaris? Bereid je dan goed voor. Hoeveel loonsverhoging wil je? Waarom verdien je die? Mocht je een ‘nee’ terugkrijgen, hoe pak je het dan verder aan? Allemaal goede vragen om het antwoord op te weten vóórdat je het gesprek aangaat.

Heb je een parttimebaan? Vergroot het aantal werkuren

Het is een trend op de arbeidsmarkt: minder uren per week werken. Dat betekent meestal ook dat je genoegen neemt met een wat lager inkomen. Heel fijn als dat financieel kan, natuurlijk. Maar wie juist méér wil verdienen, kan het ook precies andersom doen en meer gaan werken. Heb je al een vaste baan, dan kun je misschien je contracturen vergroten, bijvoorbeeld van 32 naar 36 uur per week.

Het kan ook lonen om een bijbaantje te nemen. De mogelijkheden zijn eindeloos: van honden uitlaten tot bijles geven, en van schoonmaken tot yoga-sessies verzorgen. Uit welk talent kan jij een slaatje slaan?

Stappenplan Grip op geld

Door te budgetteren krijg je overzicht op je geldzaken. Wil je meer overhouden, kun je zelfs sparen of moet je besparen? Het helpt om je doel te bepalen en je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Volg de 4 stappen op www.nibud.nl en krijg meer grip op je geld.

Ik wil graag hulp met het aanvragen van mijn toeslagen. Waar kan ik terecht?

We begrijpen het als u hulp nodig hebt bij het aanvragen, wijzigen, stoppen of terugbetalen van uw toeslagen. Er zijn verschillende organisaties die u hiermee kunnen helpen.

Het formulierenteam van Grip op de Knip

Als het  invullen van formulieren voor u lastig is, kunt u contact opnemen met het formulierenteam. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel dan naar 0578 - 22 20 22. Bij geen gehoor graag de voicemail inspreken. Of stuur een e-mail naar formulierenteam@gripopdeknip.nl. Zij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op! Afspraken worden gemaakt voor dinsdagavond in Stip, Sportlaan 2 in Heerde.

Hulp bij bibliotheken

U kunt ook bij een bibliotheek bij u in de buurt terecht. Bibliotheken helpen u met het regelen van toeslagen, vaak tijdens een speciaal (inloop)spreekuur. In veel bibliotheken zijn ook informatiepunten digitale overheid. Daar kunt u terecht voor digitale overheidszaken, zoals inloggen met DigiD.

Tip: Check van tevoren bij uw bibliotheek welke hulp u kunt krijgen en wanneer. Zo voorkomt u teleurstellingen.

Welke bespaartips kan ik krijgen?

Wilt u besparen op uw uitgaven? Of wilt u meer inzicht krijgen in waar het geld blijft en bewustere geldkeuzes maken? Met de bespaartips en het bespaarplan van Nibud maakt u hier een goed begin mee. U vindt deze op www.nibud.nl.

Samen met Nibud stelt de gemeente Heerde de website Startpunt Geldzaken beschikbaar. Met Startpunt Geldzaken krijgt u inzicht in uw financiën. Zo is er voor elke leefsituatie een apart geldplan. Ook krijgt u tips over hoe u beter kunt rondkomen. De gegevens die u invoert zijn volledig beveiligd en anoniem. Zonder uw toestemming heeft niemand toegang tot deze gegevens. U vindt ze op www.startpuntgeldzaken.nl/heerde.

Wat is het verschil tussen budgetbeheer en bewind?

Budgetbeheer en bewindvoering helpen je om je geldzaken op orde te krijgen en te houden. Hoewel ze allebei over geld gaan, zijn er toch verschillen.

Budgetbeheer

Budgetbeheer helpt je om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Een budgetbeheerder helpt je om niet meer geld uit te geven dan je hebt. Als je moeite hebt met rondkomen, kan budgetbeheer je helpen. Je kunt zelf vragen om budgetbeheer.

Bewindvoering

Bewindvoering is voor mensen die niet meer zelf hun geld kunnen beheren. De kantonrechter wijst een bewindvoerder aan. Dit kan een familielid zijn of een professional. De bewindvoerder zorgt dat alle rekeningen worden betaald en dat er overzicht is. Dit is meestal nodig als iemand ziek is of om een andere reden niet goed zelf met geld kan omgaan.

Overeenkomsten

Bij zowel budgetbeheer als bewindvoering:

  • Is de hulp vrijwillig;
  • Komt er een aparte rekening voor je geld;
  • Worden je vaste lasten en huishoudgeld betaald;
  • Is er een budgetplan.

Verschillen

Bij bewindvoering doet de bewindvoerder meer dan alleen het budget beheren. Hij of zij doet ook belastingaangifte, vraagt toeslagen aan en houdt contact met schuldeisers. Ook moet de bewindvoerder verslag uitbrengen aan de rechtbank. Of je nu kiest voor budgetbeheer of bewindvoering, het belangrijkste is dat je de juiste hulp krijgt om je geldzaken te regelen.

Heeft u financiële problemen?

Neem dan contact op met de consulenten van Steun- en informatiepunt Stip, zij kunnen je helpen. Deze hulpverlening is gratis. 

Ik heb een brief ontvangen van de deurwaarder dat er beslag wordt gelegd. Wat kan ik doen?

Beslaglegging betekent dat eigendommen of bezittingen van iemand worden afgenomen, omdat die persoon geld verschuldigd is of iets niet heeft nagekomen. Dit gebeurt meestal door een gerechtsdeurwaarder, een ambtenaar die mensen helpt met juridische zaken. Het is dan belangrijk dat u snel actie onderneemt, u kunt 2 dingen doen:

  • Contact opnemen met de gerechtsdeurwaarder en proberen een betalingsafspraak te maken.
  • Contact zoeken met de consulent van Stip. Zij helpen u dan zo goed mogelijk. Deze hulp is gratis.
Als ik naar de gemeente ga met een overzicht van mijn schulden heb ik zelf niets meer te vertellen over mijn financiën, klopt dat? 

Nee, dat klopt niet. We willen u graag helpen. Soms kan dat al door samen de situatie te bespreken. Als u niet wilt dat wij iets doen, zullen we dat ook niet doen. En als u het zelf redt, dan zijn wij alleen maar blij. Maar als het niet lukt, is het wel prettig om de schulden niet nog meer op te laten lopen. Wij kunnen ook af en toe een gesprek met u voeren om te kijken of het nog lukt. En als u dat wilt kunnen we u ook aanmelden bij Grip op de Knip. Dan kunt u begeleid worden door een maatje van Grip op de Knip. 

Hoe maak ik een goede maand– en jaarbegroting?

Via de website van hen Nibud kan u een maand- of jaarbegroting maken. In de begroting zet u alle inkomsten en uitgaven op een rij, waardoor u meer inzicht krijgt in uw financiën. U kunt de Excelbestanden downloaden via www.nibud.nl (trefwoorden: plannen en begroten). 

Vindt u het fijn dat er een consulent van Stip u meehelpt om het budgetplan te maken? Bel dan naar 0578 - 69 94 99 of stuur een e-mail naar geldzaken@stipheerde.nl. Ook de vrijwilligers van Grip op de Knip kunnen samen met u een budgetplan maken. Stuur dan een e-mail naar coordinator@gripopdeknip.nl.

Ik heb een betaalachterstand bij de zorgverzekering en ik ben aangemeld bij het CAK. Wat kan ik doen?

U kunt uw zorgverzekeraar bellen voor het afspreken van een betaalregeling. Uw zorgverzekeraar meldt u dan voorlopig af bij het CAK en u betaalt de zorgpremie weer aan de zorgverzekeraar. Als de gehele achterstand van de zorgverzekering is voldaan, wordt u afgemeld bij het CAK. Wilt u graag dat er iemand meekijkt wat u per maand kan afbetalen, of wilt u hulp bij het afsluiten van een betaalregeling? Neem dan contact op met de consulent bij Stip. 

Hoe ga je om met schaamte?

Veel mensen die het lastig hebben om financieel rond te komen, voelen daarover schaamte. Schaamte naar de kinderen, familie, buren, vrienden of kennissen. Die schaamte houdt mensen vaak tegen om hulp te zoeken. Maar wat is schaamte nou eigenlijk? Wat houdt het nu echt in? Wij hebben geprobeerd hierop antwoorden te vinden. Schaamte gaat vaak samen met het gevoel te falen en onzekerheid. En het kan ook zorgen dat je je gaat afsluiten en mensen vermijdt. Waardoor je je misschien minderwaardig voelt. Om je een beetje te helpen hebben we 5 tips. 

Tip 1:  Accepteer dat ‘jezelf schamen’ vervelend voelt

Om schaamtegevoelens minder pijnlijk te maken, kun je het beste datgene waarvoor je je schaamt accepteren. Accepteer dat de situatie niet is zoals jij zou willen. En probeer begrip, empathie en vertrouwen voor jezelf te ontwikkelen. Het helpt echt als je milder naar jezelf kijkt en jezelf niet veroordeelt. 

Je schaamte toegeven is geen zwakte

Integendeel! Het hele punt aan schaamte is juist dat het je tegenhoudt om je leven op te pakken zoals jij dat wilt. Je hebt moed nodig om je schaamte te erkennen en te accepteren. 
Kan je hier hulp bij gebruiken? Je kunt altijd in gesprek met een sociaal werker van Stip. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt, en je bent nergens toe verplicht. 

Tip 2: Spreek over je schaamte

Vind iemand in je omgeving die jij vertrouwt en leer te praten over de dingen waarover je je schaamt. Probeer schaamtegevoelens niet voor jezelf te houden! Wanneer je de gevoelens van schaamte uitspreekt veranderen ze. Je zult ervaren dat de lading verandert en je je meer opgelucht voelt. Soms kunnen mensen ook meedenken of meehelpen in het vinden van oplossingen.

Wanneer je het lastig vindt om hierover met iemand uit je eigen omgeving te praten, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon, zoals bijvoorbeeld een sociaal werker van Steun- en informatiepunt Stip. Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is. En denkt met mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Tip 3: Laat de schaamte los

Wat is gebeurd, dat is gebeurd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Als je dat kunt accepteren heb je de eerste stap gezet om verder te kunnen. Als je vervolgens ook met iemand over je schaamte praat, dan krijg je meer ruimte in je hoofd. Dan is het tijd om jezelf te vergeven, te proberen schaamte los te laten. Als je hierbij hulp nodig hebt kun je altijd terecht bij een sociaal werker van Steun- en informatiepunt Stip.

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is en denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Tip 4: Vergeef jezelf voor hetgeen waarover je je schaamt

Met vergeving stop je de negatieve spiraal van negatief denken. Vergeving heeft de kracht om schaamte los te laten. Het is ontzettend krachtig om te doen. Je kunt jezelf vergeven door middel van een vergevingsproces. Hierin benoem je alle dingen waarover je je schaamt en vergeef je ze stap voor stap. Wanneer het echt een groot stuk van schaamte is, kun je dit samen doen met een sociaal werker van het Steun- en informatiepunt (Stip).

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is en denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht. 

Tip 5: Pak de angst voor afwijzing aan, praat er over!

Als je schaamte hebt is er een grote kans dat je de schaamtegevoelens voor jezelf houdt, mogelijk omdat je bang bent om afgewezen te worden. Hierdoor blijf je met de schaamte zitten. Leer er op te vertrouwen dat er mensen zijn die jou willen helpen. Zoek iemand die je vertrouwt. Wanneer jij open bent over de dingen waar jij je voor schaamt tegen iemand die je vertrouwd, zal degene je helpen. Leer er op te vertrouwen dat er hulp voor je is, zodat jij weer op een fijne manier verder kan met je leven. Vertrouw erop dat je altijd in gesprek kunt gaan met een sociaal werker van Stip.

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Heb je een vraag voor onze rubriek?

Stuur deze dan naar geldzaken@stipheerde.nl.