Vraag het Esther en Leone

Welkom bij de 2-wekelijkse rubriek waarin Esther en Leone vragen proberen te beantwoorden. Zij zijn consulenten bij Stip, gespecialiseerd in schulddienstverlening. De vragen die zij in hun werk tegenkomen behandelen we in deze rubriek.

Hoe maak ik een goede maand– en jaarbegroting?

Via de website van hen Nibud kan u een maand- of jaarbegroting maken. In de begroting zet u alle inkomsten en uitgaven op een rij, waardoor u meer inzicht krijgt in uw financiën. U kunt de Excelbestanden downloaden via www.nibud.nl (trefwoorden: plannen en begroten). 

Vindt u het fijn dat er een consulent van Stip u meehelpt om het budgetplan te maken? Bel dan naar 0578 - 69 94 99 of stuur een e-mail naar geldzaken@stipheerde.nl. Ook de vrijwilligers van Grip op de Knip kunnen samen met u een budgetplan maken. Stuur dan een e-mail naar coordinator@gripopdeknip.nl.

Ik heb een betaalachterstand bij de zorgverzekering en ik ben aangemeld bij het CAK. Wat kan ik doen?

U kunt uw zorgverzekeraar bellen voor het afspreken van een betaalregeling. Uw zorgverzekeraar meldt u dan voorlopig af bij het CAK en u betaalt de zorgpremie weer aan de zorgverzekeraar. Als de gehele achterstand van de zorgverzekering is voldaan, wordt u afgemeld bij het CAK. Wilt u graag dat er iemand meekijkt wat u per maand kan afbetalen, of wilt u hulp bij het afsluiten van een betaalregeling? Neem dan contact op met de consulent bij Stip. 

Hoe ga je om met schaamte?

Veel mensen die het lastig hebben om financieel rond te komen, voelen daarover schaamte. Schaamte naar de kinderen, familie, buren, vrienden of kennissen. Die schaamte houdt mensen vaak tegen om hulp te zoeken. Maar wat is schaamte nou eigenlijk? Wat houdt het nu echt in? Wij hebben geprobeerd hierop antwoorden te vinden. Schaamte gaat vaak samen met het gevoel te falen en onzekerheid. En het kan ook zorgen dat je je gaat afsluiten en mensen vermijdt. Waardoor je je misschien minderwaardig voelt. Om je een beetje te helpen hebben we 5 tips. Elke 2 weken lees je een tip, zodat je tijd hebt om ook iets met de tip te doen.

Tip 1:  Accepteer dat ‘jezelf schamen’ vervelend voelt

Om schaamtegevoelens minder pijnlijk te maken, kun je het beste datgene waarvoor je je schaamt accepteren. Accepteer dat de situatie niet is zoals jij zou willen. En probeer begrip, empathie en vertrouwen voor jezelf te ontwikkelen. Het helpt echt als je milder naar jezelf kijkt en jezelf niet veroordeelt. 

Je schaamte toegeven is geen zwakte

Integendeel! Het hele punt aan schaamte is juist dat het je tegenhoudt om je leven op te pakken zoals jij dat wilt. Je hebt moed nodig om je schaamte te erkennen en te accepteren. 
Kan je hier hulp bij gebruiken? Je kunt altijd in gesprek met een sociaal werker van Stip. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt, en je bent nergens toe verplicht. 

Tip 2: Spreek over je schaamte

Vind iemand in je omgeving die jij vertrouwt en leer te praten over de dingen waarover je je schaamt. Probeer schaamtegevoelens niet voor jezelf te houden! Wanneer je de gevoelens van schaamte uitspreekt veranderen ze. Je zult ervaren dat de lading verandert en je je meer opgelucht voelt. Soms kunnen mensen ook meedenken of meehelpen in het vinden van oplossingen.

Wanneer je het lastig vindt om hierover met iemand uit je eigen omgeving te praten, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon, zoals bijvoorbeeld een sociaal werker van Steun- en informatiepunt Stip. Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is. En denkt met mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Tip 3: Laat de schaamte los

Wat is gebeurd, dat is gebeurd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Als je dat kunt accepteren heb je de eerste stap gezet om verder te kunnen. Als je vervolgens ook met iemand over je schaamte praat, dan krijg je meer ruimte in je hoofd. Dan is het tijd om jezelf te vergeven, te proberen schaamte los te laten. Als je hierbij hulp nodig hebt kun je altijd terecht bij een sociaal werker van Steun- en informatiepunt Stip.

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is en denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Tip 4: Vergeef jezelf voor hetgeen waarover je je schaamt

Met vergeving stop je de negatieve spiraal van negatief denken. Vergeving heeft de kracht om schaamte los te laten. Het is ontzettend krachtig om te doen. Je kunt jezelf vergeven door middel van een vergevingsproces. Hierin benoem je alle dingen waarover je je schaamt en vergeef je ze stap voor stap. Wanneer het echt een groot stuk van schaamte is, kun je dit samen doen met een sociaal werker van het Steun- en informatiepunt (Stip).

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is en denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht. 

Tip 5: Pak de angst voor afwijzing aan, praat er over!

Als je schaamte hebt is er een grote kans dat je de schaamtegevoelens voor jezelf houdt, mogelijk omdat je bang bent om afgewezen te worden. Hierdoor blijf je met de schaamte zitten. Leer er op te vertrouwen dat er mensen zijn die jou willen helpen. Zoek iemand die je vertrouwt. Wanneer jij open bent over de dingen waar jij je voor schaamt tegen iemand die je vertrouwd, zal degene je helpen. Leer er op te vertrouwen dat er hulp voor je is, zodat jij weer op een fijne manier verder kan met je leven. Vertrouw erop dat je altijd in gesprek kunt gaan met een sociaal werker van Stip.

Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is denkt met jou mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Heb je een vraag voor onze rubriek?

Stuur deze dan naar geldzaken@stipheerde.nl.