Woningaanpassingen

Met kleine of grotere aanpassingen kunt u vaak prettig en veilig zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen, ook als u ouder wordt of een beperking heeft.

Er zijn diverse mogelijkheden om u te ondersteunen als bijvoorbeeld het traplopen moeilijker gaat of u niet meer zelfstandig naar het toilet kunt. Denk bijvoorbeeld aan een toiletverhoger, een traplift of aan het verlagen van drempels. Op www.hulpmiddelenwijzer.nl vindt u hierover meer informatie.

Sommige eenvoudige aanpassingen kunt u zelf regelen. Zo vindt u bij bouwmarkten, klusbedrijven en installateurs bijvoorbeeld beugels en handgrepen in verschillende soorten en prijzen. U kunt hulpmiddelen ook zelf kopen bij een thuiszorgwinkel van Vérian of Medipoint.

Komt u er zelf niet uit? Dan kan de gespreksvoerder Wmo van de gemeente u helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Dit kan een maatwerkvoorziening zijn en soms is het mogelijk om te verhuizen naar een aangepaste woning.

Voorwaarden

  • U wordt door bijvoorbeeld ziekte of een handicap belemmerd in uw dagelijks functioneren.
  • U kunt dit niet zelf of met behulp van uw sociale netwerk oplossen.
  • U geen beroep kunt doen op een gebruikelijke voorziening, algemene voorziening of andere wettelijke regeling.

Kosten

Het gesprek met een medewerker van de gemeente is gratis, maar voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

Koopt u zelf een hulpmiddel? De gemeente Heerde heeft een overeenkomst met Medipoint en Meyra, waardoor u als inwoner hulpmiddelen kunt kopen tegen een lagere prijs.

Vergoeding zorgverzekering

Soms vergoedt uw zorgverzekering uw woningaanpassing of een deel ervan. Dit is afhankelijk van uw verzekering, dus neem daarvoor contact op met uw eigen zorgverzekeraar.

Aanvraag

U meldt zich bij de gemeente als u een woningaanpassing wilt.

Melden hulpvraag Wmo U heeft hiervoor DigiD nodig.

Kunt u of wilt u de aanvraag niet online indienen? Download dan het meldformulier (pdf, 233Kb). Vul dit in en stuur het op naar de gemeente. U kunt de gemeente ook bellen en vragen om het formulier naar u op te sturen.

De gespreksvoerder Wmo brengt dan samen met u in kaart welke maatregelen u zelf kunt nemen en adviseert u bijvoorbeeld over wat u zelf kunt aanpassen in huis, welke regelingen u kunt gebruiken of welke voorzieningen u zelf kunt aanschaffen.

Het kan ook zijn dat u er samen op uit komt dat u een voorziening vanuit de Wmo nodig heeft, zoals een traplift of een douchestoel. Ook kan verhuizen naar een aangepaste woning ter sprake komen.

Woont u in een huurhuis? Neem dan vóórdat u een hulpmiddel aanschaft contact op met uw verhuurder. In Heerde en omgeving is dit meestal Triada.