Hulpmiddelen

Heeft u een lichamelijke beperking of bent u niet meer zo goed ter been? Dan zijn er voor u verschillende hulpmiddelen die u thuis kunnen ondersteunen.

Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, toiletverhoger, douchestoel of traplift. Meer informatie hierover vindt u op www.hulpmiddelenwijzer.nl.

Bij een thuiszorgwinkel van Vérian of Medipoint kunt u veel (eenvoudige) hulpmiddelen huren, zoals krukken of een rollator. Als de thuiszorgwinkel een contract heeft met uw zorgverzekeraar, is dit vaak gratis. Informeer hierover bij uw zorgverzekeraar.

Koopt u zelf een hulpmiddel? De gemeente Heerde heeft een overeenkomst met Medipoint en Meyra waardoor u als inwoner hulpmiddelen kunt kopen tegen een lagere prijs. Voor het leveren van trapliften heeft de gemeente een overeenkomst met Otolift.

Komt u er zelf niet uit? Dan kan de gespreksvoerder Wmo van de gemeente u helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Dit kan een maatwerkvoorziening uit de Wet maatschappelijke voorziening (Wmo) zijn.

Voorwaarden

  • U wordt door bijvoorbeeld ziekte of een handicap belemmerd in uw dagelijks functioneren.
  • U kunt dit niet zelf of met behulp van uw sociale netwerk oplossen.
  • U geen beroep kunt doen op een gebruikelijke voorziening, algemene voorziening of andere wettelijke regeling.

Kosten

Het gesprek met een medewerker van de gemeente is gratis. Vraagt u een maatwerkvoorziening aan? Dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage.

Informeer zelf bij uw zorgverzekeraar of een vergoeding mogelijk is.

Aanvraag

U meldt zich bij de gemeente voor een maatwerkvoorziening.

Melden hulpvraag Wmo Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Kunt u of wilt u de aanvraag niet online indienen? Download dan het meldformulier (pdf, 233Kb). Vul dit in en stuur het op naar de gemeente. U kunt de gemeente ook bellen en vragen om het formulier naar u op te sturen.

U heeft eerst een gesprek met een Wmo-consulent. Als uit dit gesprek blijkt dat uw eigen mogelijkheden of hulp van uw sociale omgeving en andere organisaties niet voldoende zijn, kunt u een aanvraag voor een maatwerkvoorziening indienen.

Voorziening via de gemeente

Als u een voorziening heeft via de gemeente, kunt u voor (kleine) aanpassingen aan uw hulpmiddel rechtstreeks bellen met uw leverancier. Kijk voor de contactgegevens op de website van Medipoint of Meyra. U hoeft hiervoor dus niet eerst naar de gemeente te bellen.