Gehandicaptenparkeerkaart

Bent u slecht ter been, maar gebruikt u wel een eigen auto? Dan kunt u misschien een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen.

Met deze kaart kunt u dicht bij uw bestemming parkeren. Bijvoorbeeld op een handige plek bij de supermarkt, het ziekenhuis of de bibliotheek. U mag daar alleen met een officiële GPK parkeren.

Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerkaarten: de bestuurderskaart en de passagierskaart.

Een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is maximaal vijf jaar geldig en een nieuwe GPK krijgt u alleen na een herindicatie.

Voorwaarden

Bestuurderskaart

U komt in aanmerking voor een bestuurderskaart als u:

  • als gevolg van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard (langer dan zes maanden) heeft en
  • met de gebruikelijke loopmiddelen in redelijkheid niet zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk kunt lopen.

Passagierskaart

Een passagierskaart kunt u alleen in uitzonderlijke gevallen krijgen. U moet in ieder geval naast de bovenstaande punten ook van deur tot deur continu afhankelijk zijn van de hulp van een bestuurder die u vervoert. Een passagierskaart wordt bijna nooit afgegeven.

Medische keuring

Vraagt u voor het eerst een GPK aan? Dan wordt u eerst gekeurd door een arts of medisch adviseur. Deze keuring kan ertoe leiden dat u geen gehandicaptenparkeerkaart kunt krijgen.

Kosten

De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zijn afhankelijk van uw situatie. Bekijk het tarievenoverzicht voor meer informatie.

Let op: wordt uw aanvraag voor een GPK afgewezen, maar bent u wel gekeurd? Dan moet u wel de kosten van de keuring betalen.

Aanvraag

U vraagt een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan via het aanvraagformulier.

Gehandicaptenparkeerkaart online aanvragen U heeft hiervoor DigiD nodig.

Kunt u of wilt u de aanvraag niet online indienen? Download dan het aanvraagformulier (pdf, 58,4kB). Vul dit in en stuur het op naar de gemeente.

Afhandeling

Vraagt u voor de eerste keer een GPK aan? Dan neemt de medisch adviseur contact met u op voor het maken van een afspraak.

U ontvangt altijd een schriftelijke beslissing over het wel of niet toekennen van een GPK. Het is afhankelijk van uw situatie hoe lang het duurt voordat u een kaart krijgt.

Als u een GPK kunt krijgen, moet u bij het ophalen van deze kaart een recente pasfoto inleveren.

Meer informatie