Thea en Rob van Amersfoort

Het jaar 2021 is het nationale jaar van de vrijwillige inzet. In Nederland zetten jaarlijks miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Vrijwilligerswerk is belangrijk. Het helpt mensen bij armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. In Heerde zijn ook veel vrijwilligers actief bij veel verschillende initiatieven/projecten. Daarom vragen we dit hele jaar extra aandacht te vragen voor de waarde van vrijwillige inzet want mensen maken Heerde. 

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbanken helpt door hen tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Thea en Rob van Amersfoort zorgen er al bijna 15 jaar voor, samen met bijna 50 vrijwilligers, dat onder andere inwoners van de gemeente Heerde wekelijks een voedselpakket kunnen afhalen. Samen hebben zij in 2007 de Voedselbank Vaassen-Epe-Heerde opgezet. 

Thea: “In 2006 lazen we een oproep in de krant waarin werd gevraagd om vrieskisten voor een op te starten Voedselbank in Apeldoorn. Wij hadden vrieskisten en mochten ook een kijkje komen nemen. Het draaide daar toen nog niet optimaal. Wij komen uit het bedrijfsleven en zijn gewend om dingen voor elkaar te krijgen. We hebben toen geholpen om Apeldoorn op te zetten door bijvoorbeeld contact leggen met groothandels en grote winkelbedrijven. Zo zijn we erin gerold. Vervolgens hoorden we dat Vaassen ook wel hulp kon gebruiken. Met steun van de gemeente hebben we Vaassen kunnen doorstarten. Dat is inmiddels 15 jaar geleden. Langzaam is de Voedselbank uitgegroeid naar een semiprofessionele organisatie met 171 Voedselbanken in het hele land.”

Rob: “Mensen die door welke omstandigheid dan ook tekort hebben aan voedsel, kunnen terecht bij de Voedselbank. Elke dinsdagavond worden de pakketten uitgedeeld. Door corona werken we samen met de vrijwilligers in kleine groepjes per dagdeel én draaien we ook avonddiensten. In verband met de coronamaatregelen, willen we zo weinig mensen tegelijk op de werkvloer. Onze cliënten merken er niets van behalve dat ze nu buiten het pakket in ontvangst nemen. Gelukkig heeft iedereen hier alle begrip ervoor. Op dit moment merken we geen toename in het aantal cliënten maar juist een afname in onze regio. Wij denken dat het te maken heeft met de ondersteuning die veel mensen nog vanuit de overheid ontvangen.” 

Thea: “Als de pakketten weer klaar zijn is dat een mooi gezicht. Na al die jaren krijg ik er nog steeds energie van dat mensen blij de deur uitgaan en zijn we trots dat het weer gelukt is. Het werkt, het draait en we hopen dat dat zo blijft, mochten we ooit stoppen.” Rob: “De eerste drijfveer is om vanuit menselijk opzicht zorg te dragen voor de ander. Daarnaast is het heel boeiend om met een goed verhaal acquisitie te doen bij grote bedrijven. Als die acquisitie lukt, geeft dat wel een kick. Toch is allermooiste om iets weg te geven, waarmee je een ander echt helpt.”

Rob en Thea van Amersfoort

Foto: Vereniging Vaassens Vooruitgang

Terug naar de hoofdpagina