Sip van Dijk

Het jaar 2021 is het nationale jaar van de vrijwillige inzet. In Nederland zetten jaarlijks miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Vrijwilligerswerk is belangrijk. Het helpt mensen bij armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. In Heerde zijn ook veel vrijwilligers actief bij veel verschillende initiatieven/projecten. Daarom vragen we dit hele jaar extra aandacht voor de waarde van vrijwillige inzet want mensen maken Heerde.

Sinds 2012 is Sip van Dijk actief bezig voor Stichting Leergeld Noord Veluwe. Leergeld is een landelijke organisatie met ruim 100 landelijke stichtingen. Leergeld ondersteunt schoolgaande kinderen die door een laag inkomen van ouders of verzorgers onvoldoende kunnen deelnemen aan schoolse en buitenschoolse activiteiten. “Stichting Leergeld Noord Veluwe is opgericht in 2009 en aangesloten bij Leergeld Nederland en is actief in Elburg, Epe, Oldebroek, Hattem en Heerde.

Net op het moment dat ik met een carrièreswitch bezig was zag ik een advertentie dat stichting Leergeld mensen zocht. Nu, na bijna 10 jaar, verveelt het nog steeds niet en voel ik me als een vis in het water. Ik kan veel initiatieven ontplooien met het bestuur en ook met de gemeente. In het begin was het wel pionieren. Financieel waren we vooral afhankelijk van sponsorgelden, geld van de landelijke organisatie en giften. Ook was er nog geen lokaal netwerk en moesten we de weg nog weten te vinden.

In 2017 besloten de gemeente Hattem en Heerde om de Klijnsma-gelden aan stichting Leergeld toe te kennen. Hierdoor zijn er inmiddels veel meer mogelijkheden om kinderen van 4-18 jaar mee te laten doen aan allerlei activiteiten. Eerder was het echt voor sport en cultuur verenigingen en contributie. Inmiddels hebben we als Leergeld Noord Veluwe een vaste plek verworven binnen gemeenten. We werken erg goed samen met veel verschillende organisaties. Door corona kwamen er de afgelopen periode wel een stuk minder aanvragen binnen doordat veel activiteiten stil lagen. Door de huidige versoepelingen nemen de aanvragen weer toe. We kunnen steeds meer doen doordat we ons netwerk steeds verder uitbreiden. Door samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp bijvoorbeeld kunnen we nu ook jongeren tot 21 helpen.

Er zijn zoveel dingen die we extra kunnen doen voor kinderen. Binnenkort starten we bijvoorbeeld  voor de derde keer, met financiële steun van de gemeente, weer met het zomerpretpakket. Kinderen en tieners krijgen een rugzak met allerlei zomerse dingen zoals extra zomerkleding, zomerspeelgoed, treinkaartjes, voucher voor dagje uit, diverse bonnen, boeken en spellen. Dit betekent een grote organisatie want het zijn honderden rugtassen. De blijdschap die we terugkrijgen bij het langsbrengen is dat meer dan waard. Gezinnen reageren altijd erg blij verrast op de zomeractie.

De zomer betekent ook voor veel kinderen dat ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Ouders worden dan geconfronteerd met kosten bijvoorbeeld voor een laptop, een goede fiets, schoolspullen. Als je niet veel geld hebt, zijn dit grote uitgaven. Ook voor deze dingen kunnen ouders en kinderen bij Leergeld terecht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een schoolpas of Bruna-pas krijgen. We hebben daarnaast goed contact met middelbare scholen over het aanschaffen van laptops en Ipads. Er is dus veel mogelijk zodat alle kinderen altijd mee kunnen (blijven) doen. Ouders die een aanvraag willen doen, kunnen contact met ons opnemen via leergeldheerde@gmail.com of 0619183644.”

Sip van Dijk

Terug naar de hoofdpagina