Marijke Weststrate

Sinds het begin van de vluchtelingencrisis in 2015, zet Marijke Weststrate zich in voor de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Dit doet ze samen met een groep inwoners uit onze gemeente. De werkgroep ondersteunt hiermee het werk van twee goede vriendinnen van Marijke die op Lesbos wonen.

“In het begin van de crisis in 2015 werd ik gemaild door een van mijn vriendinnen op Lesbos. Ze maakten de crisis van dichtbij mee en vanaf dag 1 hielpen ze mensen letterlijk uit het water. De vraag aan hun netwerk was om de mail door te sturen. De beelden waren zo schokkend dat ik de mail in mijn netwerk heb gedeeld. Binnen 24 uur had ik een paar duizend euro binnen. Dat heeft mij geïnspireerd om het na een maand nog een keer te doen. Zo kreeg de hulp aan Lesbos in de loop der tijd een structureel karakter. Nog steeds geef ik alle betrokkenen elke maand een update over de situatie op Lesbos.

Het geld dat ik via de donaties binnen krijg gaat rechtstreeks naar Lesbos en mijn vriendinnen bepalen waar dit aan uitgegeven wordt. In het begin was het vooral voeding en medicatie. Later ondersteunden ze gezinnen die een vast dak op Lesbos hadden gekregen, maar nog geen inkomen hadden. Ook zamelen we hier regelmatig kleding in. De afgelopen jaren hebben we ruim 100.000 euro ingezameld en verschillende containers die kant op gestuurd.

Dat een actie in een dorp al zo lang loopt, is heel bijzonder. We begonnen klein, bij iemand in de tuin en inmiddels hebben we een sorteer- en opslagruimte nodig voor alle spullen die mensen geven. We doen dit met een werkgroep van zes mensen. Daarnaast zijn er veel andere Heerdenaren die zich op wat voor manier dan ook enorm inzetten. Dan merk je de grote betrokkenheid in onze gemeente. En nog steeds melden zich mensen aan die willen helpen. Gelukkig, want dit kun je alleen samen doen en samen met alle hele harde werkers lukt dit ons.

Het blijft natuurlijk een actueel thema, kijk bijvoorbeeld naar de verschrikkelijke huidige situatie in Afghanistan. Die oneerlijkheid in de wereld heeft mij altijd beziggehouden, als kind al. Dat doet het nog steeds en dat is mijn motivatie om me hiervoor in te zetten. De dames op Lesbos stoppen er na ruim 7 jaar mee. Hun werk dragen ze over aan andere vrijwilligersorganisaties op Lesbos. Vanuit Heerde blijven we helpen, want dat is nog steeds hard nodig.”

Marijke Weststrate

Terug naar de hoofdpagina