Jack Augustinus

In Nederland zetten jaarlijks miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Vrijwilligerswerk is belangrijk. Het helpt mensen bij armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. In Heerde zijn ook veel vrijwilligers actief bij veel verschillende initiatieven/projecten. Daarom vragen we aandacht voor de waarde van vrijwillige inzet want mensen maken Heerde.

Kringloopwinkel de rode beer is inmiddels een begrip in de gemeente Heerde. En ook een plek waar veel vrijwilligers werken. De eerste kennismaking met vrijwilligerswerk voor oprichters Jack Augustinus en zijn vrouw was een heel persoonlijke: “Onze dochter Hanne Jolein werd geboren met zwaar zuurstoftekort waarvoor ze intensieve zorg nodig had. De normale bewegingen waren voor haar heel moeilijk en daarom zochten we een geschikte therapie. Deze konden we niet vinden in Nederland en uiteindelijk hebben we onszelf, na een lange zoektocht, laten trainen in Engeland om met onze dochter de juiste oefeningen te kunnen doen. Herhaling bleek haar leeringang en in Engeland gaven ze ons de tip om vrijwilligers om ons heen te verzamelen voor de dagelijkse intensieve oefeningen met Hanne Jolein.

We hebben toen een informatieavond georganiseerd in Heerde. Hier kwamen meer dan 60 vrijwilligers op af, veelal mensen die we niet kenden. Dat op zichzelf was al heel bijzonder. Het was voor ons ook het eerste moment dat we nauw betrokken waren bij het opzetten van vrijwilligerswerk. Het werd een hele hechte vrijwilligersgroep. In 2007 overleed onze dochter heel plotseling. Door haar handicap waren we er in de loop der jaren ook achter gekomen dat er nauwelijks vakantiehuizen waren met de middelen die nodig zijn bij intensieve zorg voor iemand. Als blijvende herinnering aan Hanne Jolein wilden we zoiets gaan realiseren in Heerde. Voor de aankoop, verbouwing en inrichting hadden we minimaal 1 miljoen euro nodig, zo hadden we uitgerekend. En dat was het moment dat het idee voor de kringloopwinkel ontstond.

Nu, 13 jaar later, hebben we iets meer dan 100 vrijwilligers bij de rode beer. Het loopt zo goed dat we het moeten zien als een heus bedrijf met kansen en mogelijkheden. Door de omvang ontstond er ook ruimte voor dagbesteding. Inmiddels hebben we 15 tot 20 dagbestedingsplekken. Want hoe groot we ook worden, duurzaamheid van producten en mensen staat bovenaan. En het vakantiehuis loopt goed! Jaarlijks zijn er meer dan 800 overnachtingen en de doelgroep komt vaak terug en dat is goed nieuws!

Door corona en de verplichte sluiting van winkels hebben we ons destijds wat meer gefocust op Wapenveld en is de winkel in Heerde tijdelijk gesloten. Nu het weer volop draait hebben we ervoor gekozen om de winkel in Heerde te heropenen maar wel met een andere invulling. We hebben een product eruit gepikt: kleding. Dat komt namelijk veel binnen. Zelfs zoveel dat we de locatie in Heerde aan het verbouwen zijn naar een kledingkringloop met vintagekleding. Ook hier is ruimte voor dagbesteding voor mensen via Zoethout, Philadelphia, Lucrato of andere netwerkpartners. Zij werken dan samen met vrijwilligers en een professionele begeleider. Het mooie is dat alle mensen iets komen brengen maar ook iets komen halen. Van een bijdrage aan het vakantiehuis van de rode beer en gezelligheid tot structuur in de dag en ervaring opdoen in leren en werken.

De afgelopen periode zijn we ook betrokken geweest bij de acties voor Oekraïners. Zo hebben we meegeholpen om de huisjes op Groot Stokkert in te richten met meubilair uit de winkel. Ook hebben we een grote noodinzameling georganiseerd waardoor we drie grote trailers met hulpgoederen naar Oekraïne konden sturen met matrassen, kleding, persoonlijke hygiëne-artikelen, voedsel en nog veel meer. In al die ellende is het fijn om heel concreet iets te kunnen bijdragen. Mijn vrouw en ik hebben altijd gezegd: we zijn enorm geholpen door de samenleving en de gemeente. Zo zijn wij in staat geweest onze droom, het vakantiehuis te realiseren. Nu dat loopt, willen we iets teruggeven aan de maatschappij. Een leerwerkplek voor inwoners, iets betekenen voor vluchtelingen, voor mensen die het financieel moeilijk hebben, etc. Samen uitdagingen en problemen aangaan en vooral oplossen: daar krijg ik energie van en dat is mijn drive.”

Terug naar de hoofdpagina

Jack en Hendriecke Augustinus