Antje Scheper

Het jaar 2021 is het nationale jaar van de vrijwillige inzet. In Nederland zetten jaarlijks miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Vrijwilligerswerk is belangrijk. Het helpt mensen bij armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. In Heerde zijn ook veel vrijwilligers actief bij veel verschillende initiatieven/projecten. Daarom vragen we dit hele jaar extra voor de waarde van vrijwillige inzet want mensen maken Heerde. 

Antje Scheper is sinds vier jaar vrijwilliger bij De Plu en actief via de Vrijwillige Hulpdienst Heerde. “Vier jaar geleden ben ik verhuisd vanuit De Steeg (gemeente Rheden) naar Heerde. Na mijn scheiding wilde ik graag dichterbij mijn familie wonen. Toen ik me hier vestigde ben ik meteen op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk binnen de sector Zorg & Welzijn.

Door vrijwilligerswerk te doen wil ik iets betekenen zowel voor een individu als voor de gemeenschap. Bovendien brengt het mij zingeving. Daarnaast was het een mooie manier om in een nieuwe omgeving mensen te leren kennen. Ik kwam in eerste instantie in contact met Fennie, de toenmalige coördinatrice van De Plu. In overleg ben ik aan de slag gegaan met het vernieuwen van de website, die was hopeloos verouderd. Met name de Vacaturebank op de site levert nu veel respons op. 

Daarna volgden contacten met Linda Seinstra (De Plu), Ton Hulsenbos (Verian) en de Vrijwillige Hulpdienst. Ik heb inmiddels veel vrijwilligerswerk mogen doen. Van het begeleiden van een dementerende man naar de nierdialyse in Zwolle tot het gedurende twee jaar wekelijks maken van fietstochten met een vrouw met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Ze kon zich nauwelijks verstaanbaar maken maar genoot intens van het fietsen in het buitengebied. Helaas is ze overleden aan de gevolgen van corona. Op dit moment begeleid ik een man met meervoudige problematiek en probeer ik als uitlaatklep te fungeren voor zijn vrouw.

De mooiste momenten ontstaan als je vanaf dag 1 een klik voelt met een persoon, een vertrouwensband kunt opbouwen en van daaruit tot een contact van mens tot mens komt. Is die klik er niet binnen het vrijwilligerswerk dan kun je dat maar beter uiten en het contact beëindigen. Ik heb veel respect voor de professionele zorg die dagelijks de kwetsbare mens lichamelijke ondersteuning geeft. Wat ik wel regelmatig zie tijdens mijn werkzaamheden, is dat de geestelijke stimulans ontbreekt.

Kwetsbare en/of eenzame mensen die te weinig geprikkeld worden, zich niet meer nuttig voelen en voor hun gevoel geen onderdeel meer uitmaken van de maatschappij. Dat leidt tot een vicieuze cirkel: zelfredzaamheid en zelfrespect nemen af, lichamelijke klachten treden op of nemen toe. Dat zou voorkomen kunnen worden met meer preventie vanuit de geestelijke gezondheidszorg. En dan ook met een breder aanbod want niet iedereen komt uit zich zelf de deur uit, niet iedereen houdt van bingo, accordeonmuziek en dialectavonden.  

Misschien is mijn bijdrage maar een klein druppeltje, maar veel kleine druppeltjes worden uiteindelijk een oceaan. Iedereen hoopt dat er hulp is, als het nodig is. Een eerste voorwaarde is dat je zelf ook een helpende hand uitsteekt. Ik heb dat eigenlijk mijn hele leven gedaan, mensen helpen, en zolang het mogelijk is, blijf ik dat doen.”

Antje Scheper

Terug naar de hoofdpagina