Vroegsignalering van schulden in de gemeente Heerde

Ruim één op de vijf huishoudens in Nederland, dus ook in Heerde, heeft moeite om maandelijks de rekeningen te betalen. Schulden en geldzorgen veroorzaken vaak schaamte en stress. Het is daarom voor mensen met geldzorgen niet makkelijk om tijdig hulp te vragen. De gemeente Heerde wil haar inwoners met schulden graag snel helpen. Daarom werken wij samen met verhuurders, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars en andere instanties om mensen met schulden in beeld te krijgen. Deze gezamenlijke aanpak noemen we vroegsignalering. Daarmee kunnen we inwoners met schulden al in het begin helpen, voordat de schulden en daardoor problemen groter worden.

Wethouder Yasemin Cegerek: ‘Het voorkomen van schulden is een belangrijk thema van de gemeente Heerde. Hier zetten wij ons samen met verschillende partijen voor in. Mochten wij het signaal krijgen dat een inwoner (mogelijk) geldproblemen heeft, dan kunnen wij daarin snel ondersteuning aanbieden. Samenwerking is daarbij van belang om de aanwezige problemen op te lossen of om grotere problemen te voorkomen. Soms is het al voldoende om een inwoner te helpen bij het aanvragen van toeslagen. Het belangrijkste is dat de inwoner altijd zelf verantwoordelijk blijft en bepaalt of hij of zij ondersteuning wil. Het uiteindelijke doel is het welzijn en de (financiële) zelfredzaamheid van inwoners vergroten.’

Hoe werkt vroegsignalering?

  • Als één van de deelnemende instanties ziet dat er een betalingsachterstand is, nemen zij eerst contact met de betreffende persoon. 
  • Als er na het contact met die instantie geen betaling plaatsvindt, geven zij een signaal aan de gemeente.
  • Na een signaal van één of meerdere instanties komt de gemeente in actie om hulp aan te bieden om grotere schulden te voorkomen.
  • De gemeente neemt contact op met de betreffende inwoner. De gemeente gaat bijvoorbeeld bij de inwoner op bezoek, neemt telefonisch contact op of stuurt een e-mail of brief.  
  • De gemeente biedt de inwoner altijd een gesprek aan. Tijdens dat gesprek wordt samen met de consulent schulddienstverlening van Stip gekeken of u behoefte heeft  aan ondersteuning om de betalingsachterstand op te lossen. Stip is het Steun- en informatiepunt van de gemeente Heerde.  

Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening

Een goede schulddienstverlening staat hoog op de agenda in de gemeente Heerde. Nu wordt het ook onderstreept door een wijziging in de wet. Op 1 januari 2021 is namelijk de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening gewijzigd. Gemeenten zijn vanaf die datum wettelijk verplicht om actie te ondernemen als het gaat om vroegsignalering van schuldenproblematiek. In de wijziging van deze wet is ook de grondslag voor het ontvangen en verwerken van gegevens over betalingsachterstanden vastgelegd.