Vrijwilligersprijs 2020

De gemeente Heerde reikt jaarlijks een Pluim uit aan een jongere en een Vrijwilligersprijs aan een vrijwilliger of groep vrijwilligers (organisaties, verenigingen of initiatieven). 

Aan de Pluim is geen jaarthema gekoppeld. Aan de vrijwilligersprijs wordt elk jaar aan een ander thema gekoppeld. In 2020 is het thema voor de Vrijwilligersprijs onderwijs en sociaal cultureel werk. In dit bijzondere jaar met de coronacrisis hebben veel mensen zich ingezet om anderen te helpen. Ken jij iemand die zich in 2020 vrijwillig heeft ingezet en waardering verdient? Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij thuisonderwijs, het opzetten van een sociaal netwerk om mensen minder eenzaam te laten voelen, boodschappen te doen, een hart onder de riem te steken bij mensen in verzorgingstehuizen…Ken jij deze persoon? Meld dit gouden hart aan voor de vrijwilligersprijs!

Aanmelden

Een (jonge) vrijwilliger, organisatie of initiatief aanmelden voor de Pluim of de Vrijwilligersprijs kan online via onderstaande formulieren:

Let op: aanmelden kan tot maandag en met 28 september 2020.

Wilt u de aanmelding niet online doen dan kunt u gebruik maken van een pdf-formulier. Een pdf-formulier kunt u downloaden, printen, invullen, (inscannen en) versturen.

Procedure

Voor de Vrijwilligersprijs nomineert de jury drie vrijwilligers of organisaties/initiatieven. Voor de Pluim nomineert de jury, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, drie jonge vrijwilligers. 

De bekendmaking van deze nominaties is op vrijdag 16 oktober 2020. De genomineerden krijgen op deze dag ook persoonlijk bericht. Vanaf vrijdag 23 oktober 2020 tot maandag 30 november kan iedereen een stem uitbrengen op één van de genomineerden.

Wie de prijs wint wordt bepaald door een jury en het college van burgemeester en wethouders. De jury bestaat uit wethouder Jan Berkhoff en de winnaars van de afgelopen twee jaar. 

Prijzen

De jonge vrijwilliger krijgt een Pluim prijs uitgereikt in de vorm van een waardebon van € 15. De winnaar van de Vrijwilligersprijs krijgt een legpenning en een geldbedrag. Bij één winnende vrijwilliger gaat het om € 100,-, de organisatie die de winnende vrijwilliger aandraagt krijgt hiervoor € 200,- die ze kan inzetten voor werving, begeleiding en behoud van vrijwilligers in haar eigen organisatie. Als het een organisatie of groep vrijwilligers is die wint, gaat het in totaal om € 300,- voor werving, begeleiding en behoud van vrijwilligers in haar eigen organisatie.

Uitreiking

De bekendmaking van de Vrijwilligersprijs en Pluim vindt plaats op maandag 7 december 2020, de Nationale Vrijwilligersdag. Er zal geen plenaire uitreiking van de prijzen plaatsvinden dit jaar. Informatie over hoe de uitreiking zal gaan wordt begin november 2020 bekend gemaakt. De prijzen worden uitgereikt door wethouder Jan Berkhoff.