Verandering door een potje voetbal

De pilot Move it! van de gemeente Heerde brengt jongeren letterlijk in beweging. Een groep jongeren van 14-23 jaar test hier samen verschillende sporten uit. Het doel: een duurzame gedragsverandering. Gezinscoach Susan Krijnsen en Buurt Sport coach Niek Hofman geven een kijkje in de keuken. 

Susan vertelt: “Vandaag hebben we yoga bij Move it! In de afgelopen maanden hebben we al ervaren hoe het is om samen te tennissen, te voetballen en te fitnessen. En nu dus ook yoga: de krijger, de wiegende baby en de waaiende boom, alles komt voorbij. We lachen wat af, maar er is ook ruimte voor stilte en ontspanning. Dat roept de nodige emoties en reacties op bij de deelnemers, wat voor een mooie verdieping zorgt.

Elkaar helpen

Van tevoren hadden we nooit kunnen bedenken dat de opbrengst van dit project zo breed zou zijn. Susan: “De fitness zorgde voor een kennismaking met onder andere spinning, bodypump en pilates. En heb je ooit een groepje jongeren nordic walking zien doen in het bos? Nou, ik wel!” Bij tennis was de grootste uitdaging misschien niet eens de sport zelf, maar de regels van het dubbelspel. “Het was mooi om te zien hoe we dit konden oefenen, in samenwerking met de trainer. Hierdoor gingen de jongeren elkaar helpen om te leren hoe het moest – en ze kwamen er samen uit”.

Samenwerking op allerlei vlakken

Het project is tot stand gekomen door een mooie wisselwerking tussen gezingscoach Susan en buurtsport coach Niek. ”Susan meldde zich bij mij, dat dit project na corona een doorstart ging maken. Of ik kon ondersteunen in het maken van een programma. Natuurlijk kon ik dat! Vanuit de sportwensen van de jongeren ben ik verenigingen in de gemeente gaan benaderen.”

Aanbieders en gemeente betrokken

Niek zelf geeft dus niet de trainingen: “De buurtsportcoach is juist aanjager, verbinder en regisseur. Dat is precies het mooie van mijn werk: ketenpartners, collega’s én inwoners zodanig bij elkaar brengen dat er iets bijzonders ontstaat. Dat de zaak letterlijk én figuurlijk in beweging komt. Alleen in dit project hebben we al aanbod kunnen wegzetten van yogadocent Body & Mind coaching, FysioFitness Wapenveld, voetbalvereniging VV Heerde, Tennisvereniging Wapenveld en Sportscenter Bijsterbosch. Hoe gaaf is dat?!”De zichtbaar positieve effecten onder de jongeren zijn echter het belangrijkst. Niek: “daar is deze interventie immers voor bedoeld.”

Positieve energie

Susan: “De hit tot nu toe is toch echt wel voetbal! Zeker ook door de twee gedreven trainers van VV Heerde, Dick en Theo. Zij zorgen voor het nodige cabaret én passende oefeningen. De laatste keer staan we met twaalf deelnemers op het veld, variërend in leeftijd van 13 tot 24 jaar. In twee groepen moeten ze het tegen elkaar opnemen: met de bal zo snel mogelijk een parcours afleggen. Wow, wat is dit gaaf! Het fanatisme, het aanmoedigen van elkaar en de positieve energie die dit teweegbrengt: het wordt door iedereen gevoeld.

Uit bed en in beweging!

“Susan, ik wilde eigenlijk in bed blijven liggen vandaag, maar ik ben zo blij dat ik toch gekomen ben”, vertelt een 16-jarige deelneemster me achteraf – een meisje dat bekend is met schoolverzuim en met depressie. Ik schiet vol en mijn hart maakt een sprong. Het liefst zou ik even een arm om haar heen slaan, maar ik blijf keurig op anderhalve meter afstand …”.