Uitgelicht: cliëntadviseurs en onafhankelijke cliëntondersteuners

Er zijn cliëntadviseurs en onafhankelijke cliëntondersteuners, maar wat is nou wat? En met welke vraag kunt u bij wie terecht?

Clientadviseurs gemeente Heerde

Sinds 1 januari 2017 zijn twee cliëntadviseurs werkzaam binnen het loket Zorgvraag Heerde: Leone Hoogkamer en Ditty Jagersma. Zij beantwoorden vragen over bijvoorbeeld zorg, schuld en werk.

Wanneer u een vraag heeft en u belt met het telefoonnummer van Zorgvraag Heerde dan krijgt u eerst Jacquelin van den Beld of Carla Palm aan de telefoon. Zij zorgen dat uw vraag zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht komt. U wordt altijd zo snel mogelijk teruggebeld.

Leone: ‘Het leukste aan mijn werk is het adviseren van mensen. Ik krijg ook veel positieve reacties terug, want mensen ervaren het als servicegericht. Naast het adviseren hebben wij als cliëntadviseurs ook een belangrijke rol in preventie. Doordat wij doorvragen tijdens gesprekken komen regelmatig meerdere hulpvragen naar boven. Door dit te signaleren kunnen wij preventief handelen en erger voorkomen.’

Ook behoort nazorg tot de taken. Na het contact met inwoners blijven de cliëntadviseurs het proces van iemand volgen en houden een vinger aan de pols als het nodig is.

Heeft u een vraag op het gebied van bijvoorbeeld zorg, financiën of werk? Belt u dan met Zorgvraag Heerde (0578) 69 94 99. Of mail naar info@zorgvraagheerde.nl.

De vier cliƫntadviseurs. Boven: Leone Hoogkamer en Ditty Jagersma, onder: Carla Palm en Jacquelin van den Beld

Onafhankelijke cliëntondersteuners

Soms heeft u liever advies of hulp van iemand die niet bij de gemeente Heerde werkt. Dan kunt u terecht bij de onafhankelijke cliëntondersteuner.

Vindt u het bijvoorbeeld moeilijk om aan te geven welke hulp u nodig heeft? Of vindt u het lastig om daarover zelf het gesprek te voeren, of de hulp die u nodig heeft zelf aan te vragen? Heeft u geen familielid of vrienden die u daarbij kunnen helpen? Dan kunt u de onafhankelijke cliëntondersteuner van Zorgbelang Gelderland-Utrecht om advies vragen.

De cliëntondersteuners staan los van alle instanties, zoals zorgaanbieders, gemeenten, UWV en onderwijs. Zij zijn neutraal en handelen in uw belang. Ze zijn onafhankelijk en niet in dienst van de gemeente.

De cliëntondersteuners nemen geen beslissing over uw aanvraag voor ondersteuning, bijvoorbeeld een uitkering. Maar de cliëntondersteuners kunnen u wel helpen om een aanvraag te doen als dat nodig is. Maar u neemt hierin altijd zelf de beslissingen.

Wilt u hier gebruik van maken, neem dan contact op met Mark de Grauw van Zorgbelang Gelderland-Utrecht via telefoonnummer (06) 53 88 56 72 of (026) 384 28 26.

Uitgelicht