Ouderenmishandeling: praten is het begin van de oplossing

Donderdag 15 juni was de internationale dag bestrijding ouderenmishandeling. De gemeente Heerde vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Jaarlijks worden naar schatting 200.000 Nederlanders van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling. Veel mensen vinden het lastig om over ouderenmishandeling te praten. Ze willen niet toegeven dat het hen overkomt. Ze zijn bang dat ze helemaal geen hulp of bezoek meer krijgen, als ze er over beginnen. Of ze schamen zich.

200.000 Nederlanders! Als het u ook gebeurt, hoeft u zich dus niet te schamen!

Dit is ouderenmishandeling:

  • Lichamelijke mishandeling zoals slaan, schoppen, knijpen, vastbinden;
  • Geestelijke mishandeling: pesten, treiteren, dreigen, manipulatie;
  • Verwaarlozing: lichamelijke- en fysieke verwaarlozing;
  • Financiële uitbuiting: diefstal, gedwongen testamentverandering, weinig geld krijgen;
  • Seksueel misbruik.

U kunt iets doen

Erover praten is het beste dat u kunt doen. Zo maakt u het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gezocht. Er is hulp voor u en voor degene die u of een ander mishandelt. Misschien bedoelt een zoon of dochter het echt niet slecht, maar is hij of zij overspannen of oververmoeid, omdat de zorg gewoon even te zwaar is. Een goed gesprek kan dan helpen. Dus praat erover met iemand die u vertrouwt.

U kunt ook bellen met Veilig Thuis. Dit steunpunt is er speciaal voor u. Ze staan klaar om uw verhaal aan te horen, geven advies en kunnen u in contact brengen met hulpverleners in uw eigen regio. Bel gerust op elk gewenst tijdstip voor hulp en advies: 0800 2000 of kijk op www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl.

Uitgelicht