Ook voor vragen over vaccinaties kunt u terecht bij het CJG

Iedere maand kunt u hier lezen over een belangrijk onderwerp voor jeugd van 0 tot18 jaar. Deze maand jeugdarts Peter Dietzenbacher aan het woord over vaccinaties. Een veelbesproken onderwerp.

Geschiedenis vaccinaties

In 1957 ging het rijksvaccinatieprogramma van start met een grootschalige inentingsactie tegen polio, ook wel kinderverlamming genoemd. Verdere uitbreiding van de polio-epidemie werd hiermee voorkomen. Sindsdien zijn vele vaccins ontwikkeld om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziekten.

Belang van vaccinaties

Tegenwoordig beschermen we kinderen tegen twaalf ernstige infectieziekten. Deze ziekten waren vroeger een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Dankzij vaccinatie komen ze nauwelijks meer voor in Nederland.  Bijvoorbeeld de mazelen. Sommige mensen zeggen ‘Waarom moeten kinderen deze vaccinatie krijgen? Vroeger kregen toch alle kinderen de mazelen?’ Inderdaad, het was een ziekte die iedereen trof en gelukkig is het bij bijna alle kinderen goed gegaan. Daarom heeft niet iedereen de herinnering aan hoe vreselijk die ziekte kon zijn. En dat een op de duizend kinderen ernstige hersenontsteking kon krijgen, met alle gevolgen van dien.

Altijd veilig, effectief en bij de tijd

Met de invoering van de vaccinaties hebben we veel ziekte en sterfte kunnen voorkomen. Daarnaast wordt voortdurend gekeken naar: Doen we het goed? Bereiken we de effecten, beschermen we de kinderen goed, ook langdurig, en doen we dat met zo min mogelijk bijwerkingen?

Door wetenschappelijk onderzoek zorgen we dat het programma steeds bij de tijd is. Want als het nodig is wordt het programma aangepast, zodat we steeds een veilig en effectief programma van vaccinaties aanbieden. 

Inenten is gratis

Deelname aan het rijksvaccinatieprogramma is vrijwillig. U kunt uw kinderen gratis laten inenten. De meeste ouders doen dat ook. Maar liefst 95 procent volgt het volledige programma. Een klein deel ziet ervan af, voornamelijk vanwege geloofsovertuiging. 

De inentingen worden gegeven door de Jeugdgezondheidszorg van het consultatiebureau en de GGD. Zij zijn werkzaam in het Centrum voor Jeugd en Gezin in Heerde. Heeft u vragen over vaccinatie? Neem dan contact met op met het CJG:

Uitgelicht