Geen doe-eens-lief-actie voor opa en oma

Recent Nederlands onderzoek laat zien dat grootouders sinds de jaren negentig vaker bijspringen als oppas voor hun kleinkinderen. Hun volwassen kinderen bieden deze opa’s en oma’s een nieuwe rol in het leven. Een rol die de tweeverdienende tussengeneratie hen graag gunt.

Project Ouderbetrokkenheid Gemeente Heerde

Op de Ds. Van Maasschool in Wapenveld werd door betrokken opa’s en oma’s naar antwoorden gezocht op verschillende opvoedingsvragen.

Vanuit het project ‘Ouderbetrokkenheid Gemeente Heerde’ werd door het Centrum van Jeugd en Gezin de workshop ‘OPA en OMA passen op de kleintjes’ georganiseerd. Hier gingen de grootouders met elkaar in dialoog. In een hartverwarmende openheid werd gesproken over: hun eigen opvoeding, hun rol als ouder en de tegenwoordige opvoeding van hun kleinkinderen.  

Een warm nest

Opa Simon doet de aftrap voor het gesprek. Hij weet heel goed wat in de opvoeding van zijn kinderen belangrijke waarden zijn: zorgzaamheid en eerlijkheid. Als vader vond hij het zijn belangrijkste taak om goed voor zijn gezin te zorgen.

Ook al kwam het erop neer dat hij veel van huis was, waardoor zijn vrouw haar baan moest opzeggen om voor hun kinderen te zorgen. Samen vormden zij een ‘warm nest’. “Het is het allemaal waard geweest”, aldus Simon. Trots volgt hij nu het leven van zijn dochters, de moeders van zijn kleinkinderen.

Lees het hele verhaal.