Extra aandacht voor lezen en schrijven

De gemeente Heerde en de Bibliotheek Noord-Veluwe doen mee aan de Week van Lezen en Schrijven, van 7 tot en met 13 september.

Wethouder Cegerek onderstreept het belang hiervan: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Om mee te kunnen doen moet je in een digitaal tijdperk ook kunnen lezen en schrijven. Vaak is de schaamte groot bij mensen die laaggeletterd zijn. Eigenlijk is dat niet nodig, want er zijn in de gemeente Heerde verschillende mogelijkheden om er iets aan te doen. Kunnen lezen en schrijven is voor iedereen belangrijk en iets leren kan op elke leeftijd. En wat is er mooier dan dat iedereen echt mee kan doen in onze gemeente, zonder zich belemmerd te voelen door taalachterstand?’

Samen met de gemeente heeft het Taalpunt van de Bibliotheek speciaal voor deze week filmpjes gemaakt. Dit om extra aandacht aan de Week van Lezen en Schrijven te schenken. In deze filmpjes vertellen taalambassadeur Gerrie Leguit en taalpuntdocent Joke Scholten over laaggeletterdheid.

Taalpunten in bibliotheken

Het Taalpunt van de gemeente Heerde is in zowel de bibliotheek in Heerde als in Wapenveld te vinden. Iedereen die vragen heeft over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden kan daar terecht. Dit kan bij Taalpuntdocent Joke Scholten. Langskomen in Heerde of bellen is mogelijk op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Wapenveld op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur. Telefoonnummer 06-203 184 56. Whatsappen kan ook. Of een mail via taalpuntheerde@bibliotheeknoordveluwe.nl.

Gratis

Juist in deze tijd is het extra belangrijk dat iedereen zich goed kan redden. De Taalpuntdocenten en taalcoaches staan klaar om hulp te bieden. De taalcoaches zijn getrainde vrijwilligers die de inwoners willen helpen met hun hulpvraag. Hulp en geadviseerde materialen zijn meestal gratis. Soms is doorverwijzing naar een groep of school mogelijk.