Empowerment Vrouwen Project

In 2019 startte gemeente Heerde met het Empowerment Vrouwen Project. Hierin werkt de gemeente samen met meerdere partijen zoals Lucrato en Vrouwenplatform Carree. De eerste bijeenkomst was een FEM talk in De Heerd waar zo’n 100 vrouwen luisterden naar diverse sprekers. De afgelopen twee jaar heeft gemeente Heerde diverse trainingen gegeven aan vrouwen in het Empowerment Project. Yasemin Cegerek, wethouder werk en inkomen, vertelt samen met een deelneemster tijdens een digitaal gesprek hierover. “Met dit project willen we de zelfstandigheid van de deelneemsters vergroten en ze begeleiden naar werk. We willen de vrouwen ‘empoweren’, in hun eigen kracht zetten waarna ze volop mee kunnen doen in de samenleving. Als aanpak hanteren we de persoonlijke benadering en helpen we middels verschillende trainingen.Marjan Hollander is een goed voorbeeld, haar persoonlijke verhaal laat zien dat deze aanpak goed gewerkt heeft”.

Marjan (59 jaar) uit Heerde kwam na een scheiding in de bijstand terecht. “Hoe kom je aan werk als je altijd thuismoeder bent geweest? In het begin was het niet makkelijk. Je was min of meer verplicht om deel te nemen aan gespreksavonden en trainingen. Ik zal eerlijk zeggen: daar had ik niet altijd zin in, maar toch ging ik. En toen ik er eenmaal was, putte ik er kracht uit, ook van elkaar. Je leert heel veel van jezelf. Er werd vooral gestimuleerd dat ‘je wat moet doen’. Op de bank zitten of in je bed liggen, daar schiet je niets mee op”. Marjan deed vrijwilligerswerk en na een gesprek met Yasemin over waar haar echte interesse lag, kwam ze als vrijwilliger bij het Taalpunt terecht en werd Taalmaatje. Vervolgens was ze vrijwilliger bij Lucrato om extra hulp te bieden. Een medewerker stopte en Marjan werd gevraagd om hier te werken. “Dat was zo’n gigantische overwinning, het moment dat ik het contract tekende en dat ik bij Lucrato terecht kon. Ik heb nu mijn eigen inkomen, ik heb zoveel geleerd en ik krijg er een voldaan gevoel van. Ondanks corona heb ik laten zien dat het wél kan, ik heb een contract gekregen! Ondanks dat je diep hebt gezeten, is dit mij gebeurd. Je hoeft niet gestudeerd te hebben of van gegoede huize te komen om vooruit te komen. Ik heb laten zien: ‘het kán!’. Dat vind ik fijn om uit te dragen en ik ben blij dat ik mijn verhaal met anderen kan delen. Dus: kom van de bank af en onderneem dingen!;

Yasemin omschrijft het verhaal van Marjan als een ‘verhaal van hoop’. “Hoe mooi is dit verhaal! Een inspiratie voor andere vrouwen om te laten dat het wél kan. In mijn eerste gesprek met Marjan zag ik een stukje verdriet, maar óók een vrouw met veel kracht. Ze wil wél. Wat zouden wij kunnen doen om haar verder te helpen? Door een luisterend oor te zijn, te zoeken naar mogelijkheden om te motiveren vanuit persoonlijke aandacht en het bieden van specifieke trainingen voor vrouwen. Elke keer dat ik Marjan sprak, vielen haar enthousiasme en openheid mij op. Ze voelde zich geholpen. De dilemma’s waar ze tegen aan liep, werden besproken met ambtenaren. Die persoonlijke aanpak, dát is onze manier van werken. Niemand hoeft het alleen te doen. We doen het samen, om elkaar vooruit te helpen. Mensen verplichten, dat helpt niet en motiveert ook niet. Wat wel helpt bijvoorbeeld is dat de deelneemsters hun netwerk vergroten en niet in hun kleine kringetje blijven, want dat verbreedt jouw perspectief niet. Zie de mogelijkheden voor jezelf! Ik hoop dat het verhaal van Marjan andere vrouwen stimuleert”. Het Empowerment Project van gemeente Heerde is met 2 jaar verlengd. In september was weer een training gestart. “Ook in coronatijd doen we wat wél kan”, aldus wethouder Cegerek.

[Gepubliceerd op 4 november 2020 in weekblad De Schaapskooi. Geschreven door Chantal Sanahaja.]