Eerste hulp bij psychische problemen

Als iemand zijn vinger snijdt of z’n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als je geliefde of iemand anders in je omgeving een paniekaanval krijgt of depressief overkomt? Dat zijn vragen die tijdens de cursus 'Eerste hulp bij psychische problemen' van Mental Health First Aid voorbij komen.

Op initiatief van De Plu werd deze cursus afgelopen voorjaar aan vrijwilligers en professionals in de gemeente Heerde gegeven. Fennie Tiemens en Ton Hulsebos hebben beide de cursus gevolgd. Fennie: “Ik vond het echt een eyeopener en ik heb er veel van geleerd. Er hangt een enorm taboe rondom het hebben van psychische problemen.

Mensen met psychische problemen hebben schaamte omdat ze bang zijn wat anderen erover denken. Dit terwijl één op de vier mensen in z’n leven te maken krijgt met depressie. Toch zijn woorden als “kierewiet” en “van het padje af” snel gedacht. Mij heeft het vooral bewust gemaakt dat iemand met psychische problemen daar zelf nooit om gevraagd heeft. Behandel iemand daarom zoals je zelf ook behandeld wilt worden.”

Hoe te handelen in een crisissituatie

In de cursus leer je als cursist eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. De cursist krijgt informatie over de meest voorkomende psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden. Ook leer je hoe je moet handelen in een crisissituatie. De cursus vergroot kennis over psychische aandoeningen en om situaties beter in te schatten. Je leert hoe je kunt handelen bij mensen met beginnende psychische problemen als bij mensen die in een crisis verkeren.

Blizz

Ton: “Herkennen doe je via de blizz-methode: benaderen, luisteren zonder oordeel, informeren over mogelijkheden, zorg door professionals, zorg in de buurt. Met de blizz-methode kan je iemand helpen in plaats van redden en verwijs je iemand door naar hulp in iemands eigen netwerk of naar professionele hulp. Psychische problemen moeten uit het verdomhoekje want het kan iedereen over komen. Het zou mooi zijn als er bij steeds meer mensen bekend wordt wat de symptomen zijn zodat er opener over gepraat kan worden en de schaamte verdwijnt.”

Ga het gesprek aan

Fennie: het moeilijkste maar wel het belangrijkste wat ik het geleerd is de L: het luisteren zonder oordeel. Door de cursus leer je om onderwerpen uit de taboesfeer te halen en zonder oordeel het gesprek aan te gaan. Voorheen zou ik nooit gevraagd hebben of iemand aan zelfdoding dacht. Ik dacht: als iemand echt niet meer wil leven, maakt iemand er wel een eind aan en heeft een gesprek weinig zin en breng je misschien hem of haar wel op een idee. Door het wel te doen, geef je iemand ruimte om erover te praten en voor een open gesprek. Nu durf ik ook iemand met een psychische ziekte een kaartje te sturen en benoem het ook, want juist iemand die psychisch ziek is, kan dat goed gebruiken.”

Nog steeds een taboe

Ook al wordt depressie steeds meer besproken, er ligt nog steeds een taboe op. Ton en Fennie pleiten er daarom voor dat veel meer mensen deze cursus kunnen gaan volgen. Ton: ”Een training als deze geeft begrip en handvaten om te signaleren en zorgt uiteindelijk voor preventie van zelfdoding. Ook betekent het dat mensen met een psychische ziekte betrokken blijven bij de maatschappij doordat het bespreekbaar is en het herkend wordt.”

Voor informatie kan er contact opgenomen worden met De Plu via (0578) 69 95 00 of info@depluheerde.nl.

Gerelateerde informatie