Een schoon en leefbaar huis 2019

Ook in 2019 kan gebruik worden gemaakt van de Algemene Voorziening Schoon en Leefbaar Huis (AVSLH).

Soms lukt het niet om zelf uw huishouden te doen. Door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of ouderdom kan het gebeuren dat u tijdelijk of langdurig bepaalde taken in het huishouden niet kunt uitvoeren. Dit kunnen taken zijn als stofzuigen, dweilen, afstoffen, opruimen, boodschappen doen, sanitair schoonmaken, ramen lappen of de was doen.

Wat kunt u zelf regelen?

  • Kunt u iemand vragen u (tijdelijk) te helpen? Bijvoorbeeld familie, buren of vrienden?
  • Ook vrijwilligersorganisaties of kerkelijke organisaties kunnen ondersteuning bieden;
  • Er zijn particuliere organisaties die hulp bij het huishouden aanbieden;
  • In de gemeente Heerde en omgeving zijn verschillende ondersteuningsvormen zoals boodschappenservice en maaltijdservice.

Wat als u het niet zelf kunt regelen?

Als het niet mogelijk is om zelf te regelen dat uw huis schoon en leefbaar is dan kunt u gebruik maken van de algemene voorziening schoon en leefbaar huis. Deze wordt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aangeboden.

U kunt zich rechtstreeks melden bij één van de aanbieders. De aanbieder bekijkt samen met u wat uw eigen mogelijkheden zijn en wat uw omgeving voor u kan betekenen.

Als dit niet voldoende is, krijgt u ondersteuning in de vorm van hulp bij het huishouden. Het resultaat is belangrijk, namelijk dat uw huis schoon en leefbaar is. De aanbieder kijkt samen met u welke werkzaamheden er gedaan moeten worden, waarna de aanbieder aangeeft hoeveel tijd ze hiervoor nodig hebben.

Eigen bijdrage

U betaalt aan de aanbieder een eigen bijdrage van maximaal € 6,50 per uur dat er ondersteuning geboden wordt. Deze eigen bijdrage valt niet onder het abonnementstarief en zal dus aanvullend hierop betaald moeten worden .Voor diegene met een lager inkomen is er een mogelijkheid om de eigen bijdrage voor de AVSLH  terug te krijgen. Kijk voor meer informatie onderaan deze pagina bij Tegemoetkoming eigen bijdrage.

Deelnemende aanbieders

Wilt u gebruik maken van de algemene voorziening schoon en leefbaar huis dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met onderstaande aanbieders:

Aanbieder Telefoonnummer Eigen bijdrage per uur
Hanzeheerd Brinkhoven (038) 444 86 26 € 6,50
RAZ - ECR Groot Stokkert (088) 328 00 50 € 6,50
WZU Veluwe (038) 447 15 00 € 6,50
De Nieuwe Zorg Thuis (085) 023 90 43 € 6,50
Vérian (088) 126 31 26 - optie 2 € 6,50
Viattence (0578) 66 84 49 € 6,50

Tegemoetkoming eigen bijdrage Algemene Voorziening Schoon en Leefbaar Huis

Voor inwoners van Heerde met een lager inkomen, is er de mogelijkheid om de eigen bijdrage voor de Algemene Voorziening Schoon en Leefbaar Huis (AVSLH) volledig terug te krijgen. Hiervoor is een inkomensgrens vastgesteld.

Als het (gezamenlijke) bruto inkomen lager of gelijk is dan deze grens, komt men in aanmerking voor de volledige teruggave van de eigen bijdrage AVSLH. Bedraagt het (gezamenlijke) bruto inkomen méér, dan is er geen recht op een tegemoetkoming.

Voor 2019 geldende inkomensgrens

 

1 persoon 65-

1 persoon 65+

Meer pers. 65-

Meer pers. 65+

Max. inkomensgrens

€ 28.591

€ 26.613

€ 45.727

€ 30.160

Neem hiervoor contact op met Zorgvraag Heerde.