Adempauze voor mantelzorger en zorgontvanger

“De wereld kan niet zonder mantelzorgers”. Daarover zijn ze het roerend eens. Gerrita Elskamp en Linda Seinstra zijn beiden cliëntondersteuner mantelzorg. Wijkverpleegkundige Marco Huige werkt voor Thuiszorg Viattence.

Net als zij heeft huisarts Smale uit Vaassen veel te maken met mantelzorgers. Onderwerp van hun gesprek is het proefproject Logeerzorg dat vóór de zomer van start ging. Tijd voor de eerste balans: hoe pakt logeerzorg uit in de praktijk?

Plichtsbesef

Voor sommige mantelzorgers draait het leven gaandeweg steeds meer rond de zieke in huis. Ze komen nauwelijks de deur meer uit, stoppen met hun hobby’s en zijn alleen nog maar aan het zorgen.

Linda verwoordt het zo: “Als mantelzorgers aan de bel trekken zitten ze al ver over hun grens.” Blijkbaar geven ze zichzelf moeilijk toestemming voor een adempauze. Gerrita: “Juist hun enorme plichtsbesef vergroot de kans dat de zorg te zwaar wordt.”

Volgens Marco is het een kwestie van bewustwording. “Het is normaal dat je je als mantelzorger af en toe overbelast voelt. Laten we daarover maar open en eerlijk zijn. Dan kunnen we ook open en eerlijk zijn over de risico’s van die overbelasting.”

Huisarts Smale onderschrijft het nut van een open gesprek: “We moeten de mantelzorgers vragen naar hun belastbaarheid. Dan kunnen ze gaan inzien dat het belangrijk is om af en toe om hulp te vragen.”

Kwaliteit

Allemaal geloven ze vurig in logeerzorg. “Logeerzorg kan de balans herstellen. Daardoor krijgt het leven weer meer kwaliteit, zowel voor de zorgontvanger als de mantelzorger”, stelt Linda.

Gerrita kent twee voorbeelden: van een echtpaar en van een broer en zus. “De logeerzorg heeft henzelf en hun relatie echt goed gedaan. Ze hadden weer eens tijd voor zichzelf, in een andere omgeving en met ander gezelschap. Na afloop hadden ze elkaar echt iets nieuws te vertellen.” Het echtpaar heeft al laten weten er graag weer gebruik van te willen maken.

Vakantiegevoel

Bij logeerzorg logeert de zorgontvanger ergens waar professionele zorg voorhanden is. Eventueel kan de mantelzorger mee. Huisarts Smale: “Beiden moeten erop kunnen vertrouwen dat ze in goede handen zijn. Het liefst in een huiselijke sfeer.” Zo’n sfeer bieden Viattence en Groot Stokkert zo veel mogelijk. Een van de logés sprak zelfs van een vakantiegevoel, vooral vanwege de persoonlijke aandacht en service van het personeel.

Vragen over logeerzorg

Doet u boodschappen op de markt? Ga dan gelijk even langs bij de Logeerzorg-kraam. U vindt deze kraam op vrijdag 8 november in Heerde. Daar kunt u terecht met uw vragen over logeerzorg. Het zou zo maar wat voor ú kunnen zijn.

U kunt ook contact opnemen met de cliëntondersteuner mantelzorg, Linda Seinstra: 06-19302657 of linda.seinstra@teamjeugdheerde.nl.