Bijstand en vakantie

Als u een bijstandsuitkering heeft, mag u een aantal weken per jaar op vakantie of naar het buitenland om een andere reden. U moet dit melden bij de gemeente. Dit geldt ook voor inwonende gezinsleden.

Voorwaarden

 • U moet uw vakantie uiterlijk 4 weken van tevoren melden;
 • U mag in totaal 4 weken (28 dagen) per jaar op vakantie;
 • Hoe lang u naar het buitenland mag hangt af van uw leeftijd 
  • bent u jonger dan 65 jaar, dan mag u maximaal vier weken (28 dagen) per kalenderjaar naar het buitenland. Deze vier weken mogen niet aansluiten op de vier weken in het volgende kalenderjaar. U mag dus niet in december vier weken weggaan en aansluitend in januari nog eens vier weken weg. 
  • bent u 65 jaar of ouder en heeft u bijstand als aanvulling op de AOW? U mag dan maximaal 13 weken ( 91 dagen) per kalenderjaar naar het buitenland.
 • U hoeft uw (vakantie)dagen niet in één keer op te nemen. U mag geen dagen meenemen naar een volgend jaar;
 • U moet een vertrek naar het buitenland altijd melden. Ook als het door persoonlijke omstandigheden komt, zoals een begrafenis of familiebezoek;
 • Wordt u ziek tijdens uw vakantie
  • in Nederland? U moet dit zelf melden bij de gemeente. Meestal wordt uw uitkering dan niet beëindigd.
  • in het buitenland? Dan wordt uw uitkering na vier weken beëindigd. Bij terugkeer in Nederland moet u een verklaring van een arts overleggen. Hieruit moet blijken dat u niet in staat was om eerder terug te reizen naar Nederland. U ontvangt geen uitkering over de periode dat u langer weg was dan vier weken. Wel kunt u door een verklaring van een arts mogelijk een maatregel op uw uitkering voorkomen. Heeft u toestemming gekregen om 13 weken op vakantie te gaan, dan wordt uw uitkering uiteraard beëindigd na 13 weken: 
 • Volgt u een re-integratietraject? Overleg u dan ruim op tijd met het re-integratiebedrijf wanneer u op vakantie wilt. Als het re-integratiebedrijf akkoord is met uw vakantie, doet u uw melding.

Coronavirus

Als u ervoor kiest om op vakantie te gaan naar een land of een gebied met een oranje of rood reisadvies bij aanvang van de vakantie, dan kan dit consequenties hebben voor uw uitkering. Mocht u na terugkomst uit een risicogebied niet kunnen werken of deelnemen aan een re-integratietraject door bijvoorbeeld quarantaineverplichtingen, dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. 

Aanvraag

U kunt uw melding online doen.

Verblijf buiten de gemeente melden  U heeft hiervoor DigiD nodig.

Let op: heeft u een partner? Dan moet hij/zij tijdens deze aanvraag ook inloggen met de eigen DigiD-inlogcode. De melding wordt dan door u verstuurd, maar geldt voor u allebei.

Wilt u de melding niet online doen? Dan kunt u formulier Verblijf buiten de gemeente melden (pdf, 200Kb) downloaden, printen, invullen en opsturen.

U kunt het formulier ook opvragen bij de gemeente. Het formulier wordt dan opgestuurd. Bekijk de contactgegevens.

Meer informatie