Scheiden en kinderen

Of u nu getrouwd bent, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft, een scheiding van uw partner heeft grote gevolgen voor u en uw kind(eren).

De gevolgen voor uw kind(eren)

Als u gaat scheiden, blijft u wel samen de ouders van uw kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel ingrijpend als hun ouders gaan scheiden. Zij kunnen geschokt of boos reageren en zich schuldig voelen.

Op de website www.opvoeden.nl vindt u veel informatie en praktische handreikingen om uw kind te steunen in dit proces.

Formele zaken regelen

Bij een echtscheiding of bij het beëindigen van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap maakt u afspraken over de opvoeding en verzorging van uw kind(eren).

Ouderschapsplan

Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Dan legt u deze afspraken vast in een ouderschapsplan.

Echtscheiding, partnerschap of samenlevingscontract

Bij een echtscheiding stuurt u het ouderschapsplan via uw advocaat mee met het verzoekschrift aan de rechtbank. U kunt de rechter vragen om een beslissing te nemen over zogenaamde nevenvoorzieningen: het gezag, de verdeling van zorg en opvoeding, een omgangsregeling en alimentatie.

Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap beslist de rechtbank over uw kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. De procedure is hetzelfde als bij een echtscheiding.

In een samenlevingscontract staat hoe u de overeenkomst kunt beëindigen. U kunt dit het beste laten vastleggen bij de notaris.

Meer informatie