Consultatiebureau

Op het consultatiebureau volgen artsen en verpleegkundigen de groei en ontwikkeling van kinderen van nul tot vier jaar.

Vaak is het eerste bezoek aan het consultatiebureau ongeveer vier weken na de geboorte. De jeugdarts onderzoekt uw kind, beantwoordt uw vragen en geeft u informatie voor de komende weken.

Na het eerste bezoek zult u nog een aantal keer het consultatiebureau bezoeken, waarbij de arts en jeugdverpleegkundige de groei en de ontwikkeling van uw kind in de gaten houden. Zij kunnen u ook informeren over bijvoorbeeld voeden, slapen, dragen en werken.

Vaccinaties

Op het consultatiebureau krijgt uw kind ook de vaccinaties in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Op de website van het RIVM vindt u hierover meer informatie.

Voorwaarden

Als ouder kunt u het consultatiebureau bezoeken als uw kind jonger is dan vier jaar. U heeft geen indicatie of verwijzing nodig.

Kosten

De dienstverlening van het consultatiebureau is gratis.

Aanvraag

U meldt zich voor ondersteuning bij Team Jeugd en Gezin in Heerde of Wapenveld.

Melden hulpvraag Jeugd en Gezin U heeft hiervoor DigiD nodig.

Kunt u of wilt u de aanvraag niet online indienen? Download dan het meldformulier (pdf, 157Kb). Vul dit in en stuur het op naar de gemeente. U kunt de gemeente ook bellen en vragen om het formulier naar u op te sturen.

Procedure

  1. U komt al in aanraking met de jeugdgezondheidszorg als u de aanstaande-oudervoorlichting bezoekt. Hier leggen de verloskundige, wijkverpleegkundige en kraamzorg uit wat u kunt verwachten na de geboorte van uw kind.
  2. Na de geboorteaangifte komt de jeugdgezondheidszorg (de 'screener') bij u langs voor de hielprik en de gehoortest van uw kind.
  3. Een week later bezoekt de wijkverpleegkundige u om kennis te maken en om samen met u te kijken de meest passende ondersteuning in uw situatie.
  4. De meeste ouders kiezen voor het bezoeken van een consultatiebureau om de groei en ontwikkeling van hun kind te volgen en voor de vaccinaties.

Meer informatie

Team Jeugd en Gezin