Lichamelijke ontwikkeling

Uw kind ontwikkelt zich normaal als het alle fasen doorloopt naar volwassenheid op het gebied van fijne en grove motoriek, groei, sociale vaardigheden, spraak en taal.

Baby's

Na de geboorte van uw kind, krijgt u van Team Jeugd en Gezin een GroeiGids. Hiermee kunt u de groei van uw kind volgen en bijhouden.

De motorische ontwikkeling van kinderen gaat geleidelijk. Dit begint met zitten en kruipen, maar daar komen steeds nieuwe activiteiten bij. Denk bijvoorbeeld aan staan en lopen.

Peuters

Peuters ontdekken en leren elke dag iets nieuws. Ze gaan steeds beter praten en begrijpen steeds meer. Ze ontdekken dat ze zelf ook een mens zijn en hun eigen wil wordt steeds sterker.

Basisschoolkinderen

Als uw kind naar de basisschool gaat, ontwikkelt het zich in zijn of haar eigen tempo. Aan het begin van de prepuberteit groeien meisjes vaak eerder dan jongens. Op welke leeftijd en in welke mate dit gebeurt, verschilt per kind.

Pubers

Pubers groeien hard, eerst in de lengte en dan in de breedte. Ze moeten daar soms echt aan wennen. Hun geslachtsdelen groeien ook, ze krijgen lichaamshaar en worden ongesteld of krijgen zaadlozingen. Meisjes krijgen grotere borsten. Dit is onderdeel van de seksuele ontwikkeling.

Bij dat wennen aan het ‘nieuwe’ lichaam hoort vergelijken met anderen. Dit brengt vaak onzekerheid met zich mee, zowel voor meisjes als voor jongens. Later komt dat meestal vanzelf goed, maar voorlopig is hun lichaam nog niet uitgegroeid. Sporten helpt hen vaak wel.

Meer informatie